Türkiye’nin uluslararası düzeyde gerçekleştirilen tek buluş fuarı olan ISIF’22, dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te kapılarını açtı.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Buluş Fuarı’nın bu yıl yedincisi gerçekleştiriliyor.

Samsun Çarşamba Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz bünyesinde gerçekleştirilen fuarda 210 yerli 67 yabancı olmak üzere toplamda 277 buluş sergilenmeye başlandı.

Fuarın açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarın TEKNOFEST'in ayrılmaz parçası haline geldiğini söyleyerek "Dünyanın her tarafından fikri, buluşu olan, patentle ilgili çalışmalar yapan yarışmacılar, buluşlarını burada sergiliyor ve burada jürinin değerlendirmesi sonucunda birinciler, ikinciler tespit edilmiş olacak." dedi.

Bakan Varank, fuarda buluşların yarıştığına dikkati çekerek "Uluslararası Buluş Fuarı, fikri olan, bunu projelendiren insanların yarıştığı bir fuar. Bunun açılışını gerçekleştiriyoruz. 12 ülkeden yarışmacılar var. Hayırlı olsun. En güzel buluşlar inşallah Samsun'dan çıksın." diye konuştu.

Geçmişte çocukların "Aman icat çıkarma" diyerek uyarıldığını hatırlatan Varank, "Biz diyoruz ki çocuklarımıza, 'Ne olur icat çıkarın, ne olur inovasyona yönelin, bilime, teknolojiye yönelin." ifadesini kullandı.

Varank, daha sonra stantları gezerek buralarda sergilenen buluşlar hakkında bilgi aldı. Fuar sonunda seçilen buluşların sahiplerine madalya ve ödül verilecek.

Takdim edilecek ödüllerin kategorileri şöyle:

ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı Organizasyon Ödülleri:

GRAND PRIX

ISIF'22 Altın Madalyalar

ISIF'22 Gümüş Madalyalar

ISIF'22 Bronz Madalyalar

ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı Özel Ödülleri:

TÜRKPATENT En İyi Yabancı Buluş Ödülü

TÜRKPATENT En İyi Yerli Buluş Ödülü

TÜRKPATENT En İyi Akademik Buluş Ödülü

WIPO En İyi Yabancı Buluş Ödülü

WIPO En İyi Yerli Buluş Ödülü

WIPO En İyi Akademik Buluş Ödülü

IFIA En İyi Yabancı Buluş Ödülü

IFIA En İyi Yerli Buluş Ödülü

IFIA En İyi Akademik Buluş Ödülü

Fuarın en büyük ödülü olan GRAND PRIX ödülünü, "Kırılabilir polimer ilaç konjugatları" buluşuyla kazanan Prof. Dr. Rana SANYAL, ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın elinden aldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı iş birliğiyle Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST KARADENİZ bünyesinde düzenlenen ISIF'22 Uluslararası Buluş Fuarı sona erdi.

Fuarın en büyük ödülü olan GRAND PRIX ödülünü, "Kırılabilir polimer ilaç konjugatları" buluşuyla kazanan Prof. Dr. Rana SANYAL, ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın elinden aldı.

Alanında uzman kişilerden oluşan uluslararası jüri kurulu tarafından ISIF'22'de sergilenen her bir buluş, ayrı ayrı değerlendirildi.

Fuarda dereceye giren katılımcılara TÜRKPATENT, WIPO ve IFIA özel ödüllerinin yanı sıra altın, gümüş ve bronz madalyalar verildi.

Fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkan Vekili Cemil BAŞPINAR, "Uluslararası Buluş Fuarı’nın üçüncü kez TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirildiğini belirterek, Kurum olarak Türkiye'de geliştirilen ürünleri koruma altına aldıklarını hatırlattı. ISIF’22 Buluş Fuarındaki TÜRKPATENT standında bulunan uzmanların katılımcıları ve ziyaretçileri patent, patent araştırması ve sınai mülkiyet hakları konularında bilgilendirdiğini söyledi.

Fuarda 210'u yerli 67'si yabancı olmak üzere 277 buluşun sergilendiğini ifade eden BAŞPINAR, "Fuarı gerçekleştirmekteki temel amacımız, gençlerimizin erken patent ve fikri mülkiyet farkındalığına sahip olması. Fuara gelen gençlerimiz, öğrencilerimiz burada buluşçularla bir araya geliyor, onlarla istişare etme imkanı buluyorlar ve buradan yüksek bir motivasyonla ayrılıyorlar." diye konuştu.

Türkiye'nin son dönemde araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük önem verdiğini ifade eden BAŞPINAR, bu faaliyetlerin sonucunda ülkenin fikri ürün portföyünün arttığını bildirdi.

BAŞPINAR, bu ürünlerin bir rekabet aracı olarak kullanılabilmesi için patentle, faydalı modelle ve diğer fikri mülkiyet haklarıyla korunması gerektiğini vurguladı.

vekil pop up güncel